Linda holland waargebeurd verhaal over HSCT therapie in India om te stop MS uitstekende resultaten

rtl-nieuws-with-doctors

MS-patiënte Linda Liebregt (36) is een week terug uit India. Daar onderging ze een risicovolle stamceltherapie in de hoop de verwoestende ziekte stop te zetten.

“Mijn woonkamer is mijn leefruimte, daar zit ik in quarantaine. Maar dat is niet erg, ik voel me zo ontzettend goed”, vertelt Linda. Op 2 april kreeg ze haar stamcellen terug. “Dat zie ik als mijn verjaardag. De artsen in India vertelden dat ik nu het lichaam van een baby heb. Ik moet weer helemaal vanaf nul beginnen.”

De behandeling is heftig geweest, vooral de chemotherapie. “Gelukkig was mijn beste vriendin Leoni erbij. Zij was mijn steun en toeverlaat en kon goed aanvoelen wat ik nodig had. Het was een veilig gevoel dat zij erbij was.”

Stamceltherapie in India is Linda’s Linda’s laatste hoop om MS te stoppen: ‘De kans bestaate dat ik dat niet overleef’

Verlammingsverschijnselen

Bij MS, multiple sclerose, worden signalen tussen de hersenen en de spieren niet goed doorgegeven via de zenuwen, waardoor verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

Linda ontdekte in 2007 dat ze de ziekte had, ze was toen 24. Ze ging naar de huisarts omdat ze weleens dubbel zag.

Twee jaar geleden ging haar gezondheid hard achteruit. De supermarkt 100 meter verderop was al te ver om te lopen.

‘Ik moet opnieuw leren lopen’

Of de behandeling is aangeslagen, weet ze nog niet. “Ik moet nu trainen met hulp van een fysiotherapeut. Zo krijg ik mijn spierkracht terug. De afgelopen jaren liep ik door de MS slecht.”

Nu kan haar linkerbeen weer recht vooruit. “Geen zwaai of andere trucjes om hem naar voren te krijgen. Dit is voor mij een hele mooie basis om weer echt normale stappen te kunnen zetten.”

Goede hoop

Artsen gebruiken een EDSS-score van 1 tot en met 10 om de zwaarte van de MS te meten. Voor de behandeling zat Linda op een 5,5/6. “Als ik functies terugkrijg, gaat mijn score naar beneden. Dit meet je door te kijken wat ik voorheen niet kon en nu wel. Naar de supermarkt lopen bijvoorbeeld.”

Ook krijgt Linda MRI’s om te zien of activiteit van MS uitblijft. “Of er nog meer verbetering gaat komen, moet ik in het dagelijks leven gaan ervaren. Dat kan tot nog twee jaar na de behandeling gebeuren. Maar ik voel me zo goed, ik heb goede hoop.”

Click Here for Read More

whatsapp
Email
facebook
whatsapp